L'origen dels nostres pollastres - Pollastre de pagès del Montseny

Per els mes curiosos


Us expliquem com criem els nostres pollets perquè creixin sans i forts per quan arribin a l'edat suficient per sortir a l'exterior. El mes important, la temperatura que han d'estar els pollets.

Un pollet tarda exactament 21 dies a néixer de l'ou de la gallina. Aquestes, duran varis dies poden pondre entre vuit i 10 ous, els quals s'encarregaran d'incubar fins que neixin, donant calor i rotant la seva posició, fins completar els 21 dies de desenvolupament. L'embrió es nodreix del rovell, que penetra en el seu interior mitjançant el melic i s'anirà formant al llarg dels 21 dies.

Pollastre de pages del Montseny
Quan posem els pollets a la granja són acabats de néixer i no tenen desenvolupat el sistema d'autoregulació de la temperatura corporal. Fins la quarta setmana de vida no el tenen prou desenvolupat, tot i així no és fins a la sisena setmana que no els deixem de mimar tant.

Per tal de mantenir-los a la temperatura que necessiten fem servir una pantalla de propà de 1200 kw. La primera setmana els pollets han d'estar a 32º, la segona a 27º, la tercera a 24º, la quarta a 22º, la cinquena a 18º i a partir de la sisena la temperatura no baixa dels 16º.

El menjar que els hi donem els tres primers dies és un pinso fet amb gra expressament formulat per el pollet, per ajudar-los a arrencar, ja que és el moment que deixen d'alimentar-se del que els ha proporcionat el rovell de l'ou. Un pollet es molt delicat als primers dies, per això val la pena passar-hi estona, observant-los per saber si els falta alguna cosa.

Podem saber si estan en una bona temperatura al tocar-los les potes, si estan fredes, malament.
Si els pollets estan massa junts es que fa massa fred, si no es toquen entre ells es que fa massa calor i si es concentren en diferents punts es que la calor no es reparteix uniformement per la sala. 
El plomatge (o pel en quan son tant petits) i el caminar dels petits també son grans indicadors de l'estat de l'animal. La ploma ha de ser uniforme i abundant. I si corren i salten intentant volar es que estan a gust. 

Així, quan els obrim les portes perquè surtin a fora, es passen el dia corrent, jugant i descansant, un pollastre de pages de veritat.