Pollastre de pages

Arriva la primavera per el Pollastre del Montseny

Dues casetes amb tot de pollastres de pagès corrent per el voltant


Aquesta és la pintoresca imatge de quan arribes a Seva per la carretera principal, uns 200 metres abans d'entrar al nucli urbà. Com aquestes en tenim cinc mes, set en total, posades a sota un bosc per on surten a menjar tot el que els vingui de gust.

pollastre de pages
Pollastre de pages del Montseny, casetes que es veuen des de
la carretera de Seva.


Per els pollastres, la primavera és la època que mes els agrada. Hi ha una bona temperatura, a les nits no fa fred, i la vegetació comença a pujar amb força. A diferència de l'herba que hi ha durant tot l'any, la de brots tendres i allargats els agrada molt mes. Això te molt a veure amb el color del pollastre, que us expliquem a continuació.

viu be pollastre
Pollastre de pagès del Montseny, casetes situades a sota un bosc,
on els pollastres surten a pasturar totes les hores del dia. 
Pollastre groc o pollastre blanc?

Sabeu perquè hi han pollastres grocs i pollastres blancs? Canvia el gust del pollastre groc o el pollastre blanc? Te algun efecte per a la salut consumir pollastre groc o blanc? 

Son preguntes que tothom es fa quan anem a comprar pollastre a la nostra carnisseria de confiança. Hi han mil respostes diferents, basades en el boca a boca, com:

"un pollastre groc es perquè ha menjat blat de moro"
"quan son de pagès de veritat, corren i mengen natural queden grocs"
"el pollastre es groc perquè ha pres el sol i sintetitza vitamines, com els gossos"
"el pollastre blanc és mes natural perquè no ha menjat colorant"
"el color be degut a la raça dels pollastres"
"un pollastre es blanc perquè està malalt"
"menjar pollastres blancs es mes sa que menjar pollastres grocs"


Nosaltres hem provat totes les maneres diferents per descobrir-ho, perquè ens encuriosia que a vegades, de cop i volta, enmig de tots els nostres, ens en sortia algun de ben groc.

Donant-los blat de moro sol: el pollastre queda molt lleugerament mes groc, i posem molt lleugerament per no dir que no queda groc. Per contra, els pollastres quedaven molt grassos i amb malures al pit, per el simple fet que estan molt mes ajaguts.

Deixant-los sortir a fora: els nostres pollastres sempre han sortit a fora, on sempre hi ha herba verda hi espais on poden prendre el sol i fer-se banys de sorra (per desparasitar-se). Tenen la porta oberta dia i nit i surten quan els be de gust, sense estressos, un pollastre que viu be.
Referint-nos a la pell, la diferència que si aprecia és molt molt poca. Si estan un al costat de l'altre i t'hi fixes molt, si que es pot veure que la pell del pollastre que ha estat tancat es, per dir-ho d'alguna manera, de porós mes greixosos. Quan els talles quedes amb les mans mes olioses. Però en quant al color, poca diferència hi ha.

Canvi de raça: molta gent també fa referència a la raça quant parla del color. Si que hi ha races que tenen la pell de diferents tonalitats, com la del Pollastre del Prat que es de tonalitats mes fosques o la del Pollastre Sedós que es negre com la nit, però nosaltres sabem que hi ha llocs que crien les mateixes races i en un els hi queden grocs gairebé fluorescents i els altres blancs com la neu. Per tant hi ha d'haver algun factor diferent al de la raça.

Pollastres malalts: es veritat que un pollastre es blanc esta malalt? Doncs si, i no.
Un pollastre malalt, igual que les persones quan ens fiquem malaltes, perdem tonalitat de la pell. Quan un pollastre queda excessivament blanc, tant que desentona de la resta de pollastres de la mateixa família per dir-ho d'alguna manera, és senyal que alguna cosa no va be en la salut de l'au. Aquests, quan han estat sacrificats en un lloc habilitat i de forma legal, no es posen a la venda, perquè no passen el control sanitari.
Per tant, sigui de pagès o no, el pollastre blanc que trobem a les botigues no esta malalt, si nos que es blanc per algun altre factor.


Perquè el pollastre es groc?


Quant un pollastre es de color groc, es perquè ha consumit un aliment ric en Carotenoides (carotina o carotè), un pigment que es troba de forma natural a les plantes i que es pot extreure de forma artificial. 
pollastre groc - pollastre blanc
Els carotens son pigments que fan que els pollastres siguin mes grocs o mes blancs,
per això se'ls afegeix a la seva dieta ja sigui naturalment o artificialment per poder fer uns pollastres mes grocs.

Actualment, hi ha moltes cases que comercialitzen concentrats de carotina que treuen de les plantes, tant per el consum de les persones com per el de la resta d'animals, ja que la carotina és una molècula que te bastants beneficis: 

Fortes propietats antioxidants
Millora les defenses del sistema immunitari
Redueix els atacs cardíacs
Protegeix de la llum ultraviolada, amb el que preveu el càncer de pell
Per contra, en persones fumadores, augmenta la possibilitat de contraure càncer de pulmó.


Això, afegint-los a l'alimentació dels pollastres es canvia el color de la pell, com si ho afegíssim a les gallines, a part de pigmentar la pell, el rovell de l'ou quedaria mes intens.
Per això, de tant en tant, ens trobavem un pollastre ben groc, perquè devia haver menjat alguna planta de l'exterior rica en carotens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada