Segurament en alguna ocasió us heu preguntat quina és la diferència entre pollastre ecològic i convencional, i perquè abans d'anar a comprar pollastre ecològic has d'haver estalviat una mica més que amb l'altre.
Doncs bé, hi ha una gran raó per la que el pollastre criat en llibertat és tan car, tres empreses que controlen el mercat global de pollastre convencional.
Qui es vulgui saltar aquest apartat i anar directament a les diferències, les trobareu unes línies més endavant, però així sabreu perquè és més car un que l'altre.
El pollastre és molt més controlable i manejable que la resta d'animals. Té un cicle de vida molt més curt que, per exemple, una vedella o un xai. Amb un quilo de pinso agafa més quilos de carn que qualsevol altre espècie i emmalalteix molt poquet. Aquestes qualitats les va veure fa molt temps una gran empresa.
Un pollastre convencional no és simplement un pollet, engreixat i sacrificat. Al darrere hi ha unes estructures enormes. Per què us en feu una idea, s'inverteix més en la investigació de la producció de pollastre que en investigació en motors a la Mercedes.
El pollastre que consumim ha estat engreixat en una granja que ha comprat el pollet a una incubadora, la incubadora té galls i gallines que es dediquen a fer ous fèrtils per posteriorment recollir-los i posar-los a incubar. Aquests galls i gallines provenen d'una altra granja que de la mateixa manera incuben i venen el pollet. I aquests galls i gallines d'aquesta granja, provenen d'una altra granja on fan aquests galls i gallines. Tot comença amb les besàvies dels pollastres que nosaltres consumim. Les granges de bes-avies són inaccessibles. Provenen directament del laboratori on dia rere dia van obtenint millores genètiques per fer que un pollastre sigui més eficient i agafi més carn amb menys pinso i menys temps i, a més, que se'n vagi tota al pit i a la cuixa.
Recordem que són tres les empreses que controlen les bes-avies de tot el món. D'aquestes grans corporacions, doncs, en surten els pollets especialment nascuts per donar a llum a uns altres pollets que seran les àvies, i que aquestes produiran un pollet especialment dissenyat per produir mares i quan les mares ponguin, s'enviaran els pollets d'un dia de vida a les granges de pollastres que tots hem vist en algun moment.
L'alimentació per suposat està expressament formulada per cada fase, i incloent-hi qualsevol substància permesa o no contemplada a la normativa vigent, com va passar no fa gaire que van trobar arsènic a la carn de pollastre convencional, però que suposo que deu anar bé per fer créixer més i millor el pollastre. Amb tot això, i també gràcies a això, es pot produir pollastre suficient per a tothom i molt barat, perquè sembla molt lluny, però no fa tant que la gent passava gana. Però satisfetes les necessitats, caldria passar mica en mica del menjar "basura" a la carn de qualitat, i precisament és per aquest camí per on estem anant.
Per això i per evitar molts problemes com la hipersensibilitat química múltiple, derivats del consum excessiu d'elements perjudicials per la salut ja siguin transgènics, químics artificials o naturals, va sortir diferents marques i registres que certifiquen els productes naturals, sans i ecològics.
D'igual manera, hi ha químics naturals que tampoc son bons per la salut, però que s'accepten en l'ús alimentari, i també en alimentació del bestiar o fertilització de la terra. Des de Pollastre del Montseny creiem en una alimentació de qualitat, amb seny, amb productes de primera i que tinguin els menys contaminants possibles, tant naturals com artificials i que el resultat sigui una carn de qualitat i de confiança.
Ara si, ja podem explicar bé les diferències entre els dos tipus i que cadascú decideixi si comprar pollastre ecològic o convencional.
El preu barat del convencional l'hem explicat anteriorment, per les enormes corporacions que hi ha al darrere. També perquè al contrari del productor de pollastre ecològic que n'engreixa de 100 en 100 (amb el que ha de repartir totes les despeses en aquests 100), els productors de les granges convencionals ho fan de 50.000 en 50.000.
No és que un pollastre de pagès ecològic sigui car, és que el convencional és massa barat. A més la normativa no permet fer una granja de 50.000 pollastres ecològics. I sort n'hi ha, ja que no es tardaria gaire a començar amb les "males pràctiques".
No és que un pollastre de pagès ecològic sigui car, és que el convencional és massa barat. A més la normativa no permet fer una granja de 50.000 pollastres ecològics. I sort n'hi ha, ja que no es tardaria gaire a començar amb les "males pràctiques".
El pollastre de pagès ecològic ha estat criat amb sortida a l'exterior, sol estar tancat a dintre fins que arriba el pagès i els obre perquè surtin. Mai estan engabiats, si hi han aus engabiades son gallines per fer ous. En canvi, el convencional no veu el sol, sempre tancat dins una nau enorme, al terra.
Els pollastres de pagès tenen més de 80 dies de vida i gairebé arriben a l'edat adulta. El convencional s'està sacrificant amb 34 dies, i si es volen per fer a l'ast, es sacrifiquen abans.
Els ecològics mengen productes certificats ecològics, lliures de químics artificials i transgènics, i han estat criats en patis i granges lliures de químics artificials. (cal remarcar una cosa per no enganyar a la gent, fa poc, l'òrgan encarregat de certificar la ecologia dels productes va permetre barrejar pinso ecològic amb el no ecològic per tal d'abaratir costos. Nosaltres pensem que si es fa, es fa bé).
En contraposició, els pollastres convencionals estan en un recinte tancat i mengen pinso no ecològic.
Però la diferència més important a primera vista és la qualitat. Sempre hi ha l'excepció, qui no els cria bé o no els dóna el que necessiten i ho perden tot. Però si l'animal ha estat ben cuidat, ha fet exercici, ha pres el sol, respira aire pur, mengen aglans com els nostres... la qualitat de la carn és excel·lent, en sabor, textura i aroma.
Esperem que us hagi servit, i ja sabeu, Pollastre del Montseny, pollastre ben criat!