El cant dels galls. Quan i per què canten? - Pollastre del Montseny

Perquè canten els galls?


Una de les característiques més conegudes dels galls és la seva habilitat per cantar. El gall produeix un tipus de cant, el que normalment descrivim mitjançant l'onomatopeia "quiquiriquic!", sempre que no estigui castrat, és a dir, que sigui un capó.

Contràriament al que pensem, el gall canta durant tot el dia. Sí que és cert que concentra els seus cants en certs períodes del dia, com són l'alba, el migdia, la mitja tarda, i la meitat de la nit (entre les tres i les cinc del matí). 

Quan el gall canta de forma esporàdica fora dels períodes descrits, aquests cants serveixen com a desafiament territorial a altres galls, per atreure les femelles properes i com a senyal d'avís en general. Els cants esporàdics són de tipus violent o d'alerta.

A més del "quiquiriquic!", el gall pot emetre altres sons. La majoria s'assemblen als emesos per la femella (descrita per l'onomatopeia "cocó!"). Aquest so l'emet sobretot en dos casos: quan es proposa fecundar a alguna femella o bé quan ha trobat menjar, per avisar la resta de la seva família -una crida a què acudeixen tots els altres a una gran velocitat-. Aquest so és més de tipus tranquil i familiar. 


És important destacar que aquest comportament és molt més usual en aus rurals, és a dir, lliures; si bé el cant l'emeten sempre.


Pollastre de pages del Montseny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada